Entertainment

This tricky 1980s IQ quiz will put your knowledge to the test


This tricky 1980s IQ quiz will put your knowledge to the test with questions on chess, classic novels and more

Advertisement


From science to literature, this general knowledge quiz will test your understanding of a wide range of topics. The advanced quiz  was created by Playbuzz author Roi Berger, who claims it is ‘one of the most challenging quizzes known to man’. Full marks go to those who have a superior knowledge of chess and have an understanding of geography. Think you have what it takes? Click through to take the test in full.

QUESTION 1: WHERE IS KINSHASA?

QUESTION 1: WHERE IS KINSHASA? 

ANSWER: CONGO. Located along the Congo river, Kinshasa is the largest city of the Democratic Republic of the Congo.

ANSWER: CONGO. Located along the Congo river, Kinshasa is the largest city of the Democratic Republic of the Congo. 

QUESTION 2: Who is the narrator in Moby-Dick?

QUESTION 2: Who is the narrator in Moby-Dick? 

ANSWER: ISHMAEL. The only surviving crew member of the Pequod, Ishmael, also serves as Herman Melville's narrator.

ANSWER: ISHMAEL. The only surviving crew member of the Pequod, Ishmael, also serves as Herman Melville’s narrator.

QUESTION 3: Which chess piece cannot move in a straight line?

QUESTION 3: Which chess piece cannot move in a straight line? 

ANSWER: THE KNIGHT. Although this chess piece can't move in a straight line, it can jump over other pieces.

ANSWER: THE KNIGHT. Although this chess piece can’t move in a straight line, it can jump over other pieces. 

QUESTION 4: What part of the body produces insulin?

QUESTION 4: What part of the body produces insulin? 

ANSWER: THE PANCREAS. The body needs insulin in order to regulate blood sugar, break down complex carbs and get energy.

ANSWER: THE PANCREAS. The body needs insulin in order to regulate blood sugar, break down complex carbs and get energy. 

QUESTION 5: What is the capital of Egypt?

QUESTION 5: What is the capital of Egypt? 

ANSWER: CAIRO. Originally founded in 969 AD, the Egyptian city is now the 15th biggest city in the world.

ANSWER: CAIRO. Originally founded in 969 AD, the Egyptian city is now the 15th biggest city in the world. 

QUESTION 6: Does B.C. stand for 'Before Christ'?

QUESTION 6: Does B.C. stand for ‘Before Christ’? 

ANSWER: TRUE. B.C. is used to denote years in the Julian and Gregorian calendars before Jesus was born.

ANSWER: TRUE. B.C. is used to denote years in the Julian and Gregorian calendars before Jesus was born. 

QUESTION 7: Name the Greek Queen of the Gods.

QUESTION 7: Name the Greek Queen of the Gods. 

ANSWER: HERA. The ancient Greek deity is also the goddess of marriage, women, childbirth and family.

ANSWER: HERA. The ancient Greek deity is also the goddess of marriage, women, childbirth and family.

QUESTION 8: Which part occupies 80% of the brain?

QUESTION 8: Which part occupies 80% of the brain? 

ANSWER: THE CEREBRUM. This part of the brain controls senses, speech, emotion and more.

ANSWER: THE CEREBRUM. This part of the brain controls senses, speech, emotion and more. 

QUESTION 9: The first human to journey into outer space was...

QUESTION 9: The first human to journey into outer space was… 

ANSWER: RUSSIAN. Soviet Air Forces pilot Yuri Alekseyevich Gagarin was a the first human to journey into outer space.

ANSWER: RUSSIAN. Soviet Air Forces pilot Yuri Alekseyevich Gagarin was a the first human to journey into outer space.

QUESTION 10: Who wrote War and Peace?

QUESTION 10: Who wrote War and Peace? 

ANSWER: LEO TOLSTOY. The legendary author is pictured here telling his grandchildren a story.

ANSWER: LEO TOLSTOY. The legendary author is pictured here telling his grandchildren a story. 

Advertisement



Source link

Related Articles

Back to top button